Miljöarbete

Återanvändning sedan 1934.

Miljönytta

 

Vad är det för skillnad mellan återanvändning och återvinning?

Återanvändning och återvinning är två begrepp som ofta förväxlas. Återanvändning innebär att produkter samlas in, säljs och används en andra (eller tredje) gång. Återvinning betyder att produkter samlas in och omvandlas till material för nya produkter. Mjölkkartonger kan exempelvis återvinnas, genom att materialet bryts ner och används till nya förpackningar. T.ex. bildelar och kläder kan däremot återanvändas genom att säljas en gång till.

Återvinning eller återanvändning – vad är bäst för miljön?

Ur miljösynpunkt är återanvändning så gott som alltid att föredra. Det beror på att resursanvändningen vid återanvändning är mycket mindre i jämförelse med resursanvändningen vid återvinning. Enligt EU:s avfallshierarki prioriteras återanvändning före återvinning.

Vilka är de största miljövinsterna med återanvändning?

Ur Begagnade Bildelars perspektiv är återanvändning ett sätt att använda våra resurser på ett klokare och mer miljövänligt sätt. Produktion av nya varor kräver resurser som vatten, energi och metaller. Dessutom har produktionen ofta en negativ påverkan på miljön t.ex. i form av kemikalier som sprids. Ur vårt perspektiv är det självklart att sträva mot att så många produkter som möjligt kan säljas och användas flera gånger. En andrahandsmarknad skapar dessutom både affärs- och arbetsmöjligheter i såväl Sverige som utomlands.

 

Miljöcertifiering

Begagnade Bildelar är Sveriges första miljöcertifierade bilåtervinning. Vi är certifierade enligt ISO 14001:2015.

Begagnade Bildelar är även godkända enligt BPS kvalitets- och miljöledningssystem.

Begagnade Bildelar bedriver verksamheten i enlighet med tillämpliga lagar och regler avseende miljö, hälsa och säkerhet.

Vad är ett miljöledningssystem? 

Ett miljöledningssystem är ett verktyg som används för att få en överblick över verksamhetens miljöpåverkan och för att kontrollera hur miljöpåverkan hela tiden kan minskas. 

Miljöledningssystemet är också ett hjälpmedel för att genomföra företagets miljöpolicy. Miljöledning är för oss en metod att systematiskt gå igenom varje del av verksamheten från kontor till verkstad och från inköp till utleverans.

Miljö, etik & kvalitet

Inom företaget bedrivs ett aktivt miljöarbete i syfte att minska vår miljöpåverkan. En miljöpolicy har fastställts.

 

ISO14001

 

ISO14001

ISO 14001 är internationella standardiseringskommisionens standard för miljöledningssystem. Miljöpolicyn är det centralt styrande dokumentet. ISO 14001 syftar till kontinuerlig miljöförbättring.


Miljöledningssystem

ISO 14001 riktar sig till alla företag och organisationer oavsett storlek och verksamhetsinriktning. I de flesta fall bör ett miljöledningssystem utgå från den egna verksamheten och tillse att denna anpassas till kraven och vara en hjälp i att rationalisera och förbättra miljöarbetet. Att fullfölja de moment som finns beskrivet i ISO 14001 skall ses som en rutin som bör koordineras med annat ledningsarbete vad avser både kvalitet- och arbetsmiljöfrågor. ISO 14001-standarden syftar till att: 

- utgöra verktyg för att säkerställa att miljöarbetet inom verksamheten genomförs på ett systematiskt och effektivt sätt 

- säkerställa att miljöarbetet genom ständig förbättring leder till att verksamhetens totala miljöbelastning kontinuerligt minskar 

- säkerställa att verksamhetens ledning har god kontroll över miljöarbetets utveckling både vad avser resultat och kostnader 

- ge verksamheten en möjlighet att både internt och externt kommunicera att miljöarbetet bedrivs på ett konkret och verifierbart sätt. 

Kravstandard

ISO 14001 är en kravstandard, dvs innehåller de krav som objektivt kan verifieras. Standarden kan användas för att certifiera en verksamhets miljöledningsystem, men kan även användas med syfte att kunna lämna en egen deklaration av att verksamheten följer kraven i ISO 14001. ISO 14001-standarden bygger på fem grundelement som följer en logiskt struktur: 

1. att upprätta en miljöpolicy 

2. att planera verksamheten 

3. att införa och driva miljöledningssystemet 

4. att följa upp kontrollera arbetet 

5. att åtgärda och ständigt förbättra arbetet